[Gta04-owner] QtMoko snapshot

tgrauss tgrauss at f-gp.eu
Fri Dec 29 22:20:17 CET 2017


It worked, I was able to reinstall the latest bootloader.

I will wait then the modification of the makesd script...

BR

Thierry

On Fri, 29 Dec 2017 21:52:24 +0100
"H. Nikolaus Schaller" <hns at goldelico.com> wrote:

> Hi Thierry,
> 
> > Am 29.12.2017 um 21:43 schrieb tgrauss <tgrauss at f-gp.eu>:
> > 
> > Hi,
> > 
> > Thank you so much, it is alive again :)
> > Should I try to install the new bootloader again?  
> 
> Yes, please try. It is just switching
> 
> >> DEV=/dev/sdb ./makesd gta04one -f1 -b GTA04-OneNAND/2017-05-13  
> and
> >> DEV=/dev/sdb ./makesd gta04one -f1 -b GTA04-OneNAND/latest  
> 
> This would help to find out if for some reason the "latest" package
> is broken (I can't exclude that).
> 
> > What should I do to install a debian ready to install the test the
> > new qtmoko?
> > I don't want to try such experience again :/  
> 
> What I plan is to set up my build-server in a way that it produces
> a qtmoko image that you can install on an SD card with makesd.
> 
> This should then be fail-safe.
> 
> Generally you should use a single-partition SD card for such
> experiments since it can't overwrite the boot loader then.
> 
> BR,
> Nikolaus
> 
> > 
> > BR
> > 
> > Thierry
> > 
> > On Fri, 29 Dec 2017 21:14:50 +0100
> > "H. Nikolaus Schaller" <hns at goldelico.com> wrote:
> >   
> >> Hi,
> >>   
> >>> Am 29.12.2017 um 20:52 schrieb tgrauss <tgrauss at f-gp.eu>:
> >>> 
> >>> Hi,
> >>> 
> >>> On Fri, 29 Dec 2017 19:42:34 +0100
> >>> Andreas Kemnade <andreas at kemnade.info> wrote:
> >>>   
> >>>> Hi,
> >>>> 
> >>>> On Fri, 29 Dec 2017 19:15:59 +0100
> >>>> tgrauss <tgrauss at f-gp.eu> wrote:
> >>>>   
> >>>>> Hi,
> >>>>> 
> >>>>> I tried to install a Debian to test the qtmoko package.
> >>>>> I have already installed the new U-boot successfully.
> >>>>> Now, I used the makesd script to recreate a new filesystem on
> >>>>> the sd card and unzipped the latest minimal debian root file
> >>>>> system.      
> >>>> 
> >>>> = stretch or jessie?    
> >>> it was stretch (latest-armhf-minimal.tbz)
> >>> I have used makesd gta04
> >>> I have then moved the content of the second partition to a
> >>> temporary folder. I have uncompressed the
> >>> latest-armhf-minimal.tbz in the sd card second partition then I
> >>> have copied the lib/modules folder from the temporary folder into
> >>> the /lib directory in the partition. I have then put the sd card
> >>> in the phone and booted. 
> >>>>> 
> >>>>> I tried booting this and the screen flashed red 2 times
> >>>>> immediately after inserting the battery, then a blinking cursor
> >>>>> and nothing else.      
> >>>> 
> >>>> Can you confirm that the sd card has no boot.scr. u-boot.img, etc
> >>>> on it? It looks like the bootloader was re-flashed again for some
> >>>> reason. Just blinking cursor might be ok for a minimal image, you
> >>>> should be able to login via ssh.    
> >>> The sd card has a boot.scr,u-boot.img etc on the first partition.
> >>>   
> >>>>> Thinking about a problem with the debian system, I forced the
> >>>>> phone to turn off by pressing the power button for a long time.
> >>>>> 
> >>>>> After this, impossible to turn on the phone any more.
> >>>>>   
> >>>> = No reaction on the serial console, the screen and the leds? No
> >>>> difference with aux button pressed?
> >>>>   
> >>> No reaction anymore on the screen and button/leds. No reaction
> >>> with both buttons pressed either :(    
> >> 
> >> That does not sound good. There should be at least some cryptical
> >> characters.
> >>   
> >>> There is nothing on the serial line also using the USB cable :(
> >>> I have also tried pserial using the JTAG cable like this : 
> >>> ./pserial -p /dev/ttyUSB0 -f uart-monitor.bin
> >>> and it is waiting for the ASIC id and nothing happen...    
> >> 
> >> Well, what could be a very rare situation is that the MLO in flash
> >> is broken in a way that it is found before pserial is queried for
> >> but the MLO does not load/find u-boot anywhere.
> >> 
> >> But then you should be able to force MMC boot by pressing the user
> >> button.
> >> 
> >> If you have a spare SD card, please try
> >> 
> >> DEV=/dev/sdb ./makesd gta04one -f1 -b GTA04-OneNAND/2017-05-13
> >> 
> >> and try to boot with AUX button pressed (maybe after cleaning the
> >> µSD card contacts). This would be the previous release of the boot
> >> loader system.
> >> 
> >> BR,
> >> Nikolaus
> >> 
> >> _______________________________________________
> >> Gta04-owner mailing list
> >> Gta04-owner at goldelico.com
> >> http://lists.goldelico.com/mailman/listinfo.cgi/gta04-owner  
> > 
> > _______________________________________________
> > Gta04-owner mailing list
> > Gta04-owner at goldelico.com
> > http://lists.goldelico.com/mailman/listinfo.cgi/gta04-owner  
> 
> _______________________________________________
> Gta04-owner mailing list
> Gta04-owner at goldelico.com
> http://lists.goldelico.com/mailman/listinfo.cgi/gta04-owner



More information about the Gta04-owner mailing list