[Letux-kernel] [PATCH 0/8] Get sound playback working on the Pandora again

H. Nikolaus Schaller hns at goldelico.com
Fri Jan 7 18:00:39 CET 2022


Hi,

> Am 07.01.2022 um 17:50 schrieb Stefan Leichter <sle85276 at gmx.de>:
> 
> Hello Grond,
> 
> a late happy new year and thank you for your work.
> 
> On 31.12.21 01:41, Grond wrote:
>> Note that these changes only fix playback. Recording sound does not
>> currently work for as yet unknown reasons. However, given the (mind
>> boggling) number of ALSA kcontrols exposed by the TWL4030's sound
>> capture codec, it is likely that there is just a switch that is turned
>> off somewhere.
> 
> Today I tried on my 1GHz pandora the new kernel from hns (5.16.0-rc8-letux+) with includes you patches.

Hm. It should also include the pcm1773 driver which also makes these dmesg if it is missing.

> Did you notice in /var/log/syslog or dmesg output the line:
> 
> [   17.557952] omap3pandora-sound omap3pandora-sound: Failed to register sound card: -517

It is -EPROBE_DEFER meaning that some required subsystem driver has not (yet) probed.

> 
> This can be the reason for the not working audio input. If you change in soc-core.c line 858 from dev_dbg to dev_err you will see the problem in dmesg:
> 
> [   17.246490] omap3pandora-sound omap3pandora-sound: ASoC: codec component pcm1773-codec not found for link PCM1773
> 
> One thing was driving me mad. When I login only via ssh aplay -l doesn't show any audio devices. After login on the pandora keyboard the playback device (pcm1773-hifi-0) appears and is usable.

Hm. That is indeed strange. Maybe it takes too long for the pcm1773 to initialize?
On my 600MHz Pandora it was available immediately after boot.

At the moment I am hunting for a different bug on a different device so I can't test.

BR,
Nikolaus


More information about the Letux-kernel mailing list