[Letux-kernel] 4.16 boot hickups

H. Nikolaus Schaller hns at goldelico.com
Fri Apr 13 08:41:02 CEST 2018


Hi Andreas,

> Am 12.04.2018 um 17:24 schrieb H. Nikolaus Schaller <hns at goldelico.com>:
> 
> 
>> Am 12.04.2018 um 17:02 schrieb Andreas Kemnade <andreas at kemnade.info>:
>> 
>> Hi,
>> 
>> 
>> On Thu, 12 Apr 2018 14:55:29 +0200
>> "H. Nikolaus Schaller" <hns at goldelico.com> wrote:
>> 
>>> And sometimes I see (on GTA04A4):
>>> 
>> I hate the word "sometimes" in this context...
> 
> Me too - but so far that describes our knowledge best :)
> 
> I didn't have it before 4.16.0. So it must be very new...
> 
>> 
>>> [    3.104858] omap2_set_init_voltage: unable to find boot up OPP for vdd_core
>>> [    3.112213] omap2_set_init_voltage: unable to set vdd_core
>> well, these messages are quite common.
> 
> Haven't seen them before. Especially as a prefix for:
> 
>> 
>>> --- nothing happens any more ----

Wel, I have now compared with the GTA04A5 board and there I have the same
messages - but boot works immediately.

[    2.170623] mmc0: new high speed SDHC card at address b368
[    2.176635] NET: Registered protocol family 17
[    2.181335] NET: Registered protocol family 15
[    2.187164] mmcblk0: mmc0:b368 USD   7.47 GiB 
[    2.192993] Key type dns_resolver registered
[    2.198883] omap2_set_init_voltage: unable to find boot up OPP for vdd_core
[    2.206237] omap2_set_init_voltage: unable to set vdd_core
[    2.212829]  mmcblk0: p1
[    2.218170] ThumbEE CPU extension supported.
[    2.222656] Registering SWP/SWPB emulation handler
[    2.228332] SmartReflex Class3 initialized

Strange. Seems to need a deeper analysis why A4 and A5 are again different
here. Especially I have to compare if that is only for this A4 board and how
older kernels do.

BR,
Nikolaus



More information about the Letux-kernel mailing list