[Letux-kernel] 2GB vs. 4GB Pyra RAM tests

Tony Lindgren tony at atomide.com
Fri Aug 11 16:46:36 CEST 2017


* H. Nikolaus Schaller <hns at goldelico.com> [170801 07:26]:
> > Am 27.07.2017 um 16:19 schrieb Tony Lindgren <tony at atomide.com>:
> > 
> > Here are two suggestions to try to narrow this down a bit:
> > 
> > 1. Try with just 1GB of 4GB enabled instead of 2GB to see if
> >   that works reliably
> 
> Well, I tried but was not able to easily tweak U-Boot to use just 1GB.
> U-Boot did hang then.

Got my pyra 4G board set up last night here, and I noticed
it would hang often while booting even with 2GB and no LPAE.
I only saw any kind of oops once or twice, most of the time
it just hung. Is this what you're seeing too?

> What I could do was to use 2GB in first + 100M in second bank. This
> appears to show the same issues.

OK

> > 2. Revert commit 7abdb0e23e7b ("ARM: OMAP5: Add basic cpuidle
> >   MPU CSWR support") to see if it's somehow PM related
> 
> Didn't show a noticeable effect either.

OK

> Just a note: what I see since 4.13-rc1 is
> 
> [    2.151973] omap_vc_init_channel: No PMIC info for vdd_core
> [    2.157937] omap_vp_init: No PMIC info for vdd_core
> [    2.163111] omap_vc_init_channel: No PMIC info for vdd_mm
> [    2.168767] omap_vp_init: No PMIC info for vdd_mm
> [    2.173800] omap_vc_init_channel: No PMIC info for vdd_mpu
> [    2.179612] omap_vp_init: No PMIC info for vdd_mpu
> [    2.185218] Power Management for TI OMAP4+ devices.
> [    2.190520] BUG: using smp_processor_id() in preemptible [00000000] code: swapper/0/1
> [    2.198816] caller is pwrdm_set_next_pwrst+0x48/0x1d8

Is this with just the 4G model? If there is a memory issue,
the oopses can be random all over the place.

Regards,

Tony


More information about the Letux-kernel mailing list