[Gta04-owner] 4.3-rc6 available

Andreas Kemnade andreas at kemnade.info
Thu Oct 29 07:23:10 CET 2015


On Thu, 22 Oct 2015 23:11:46 +0200
Andreas Kemnade <andreas at kemnade.info> wrote:

> On Wed, 21 Oct 2015 07:14:04 +0200
> "H. Nikolaus Schaller" <hns at goldelico.com> wrote:
> 
> > 
> > Am 21.10.2015 um 06:49 schrieb H. Nikolaus Schaller <hns at goldelico.com>:
> > 
> > > 
> > > Am 20.10.2015 um 23:19 schrieb Andreas Kemnade <andreas at kemnade.info>:
> > > 
> > >> Hi,
> > >> 
> > >> On Mon, 2015-10-19 at 08:39 +0200, H. Nikolaus Schaller wrote: 
> > >>> Hi all,
> > >>> I have upgraded to 4.3-rc6 and
> > >>> * integrated omapdrm drivers (and xorg.conf)
> > >>> * integrated Neil's power measure-suspend script
> > >>> 
> > >>> Here is the uImage + link to sources:
> > >>> 
> > >>> 	http://download.goldelico.com/gta04-kernel/4.3-rc6/
> > >>> 
> > >>> USB charging is still broken. Anyone with an idea or fix?
> > >>> 
> > >> well, at least here at least one cause is the high max_current setting
> > >> in combination with some not-so-good usb cable.
> > > 
> > > So does it charge for you?
> > > I can neither charge a GTA04 nor an OpenPandora through USB.
> > 
> > Here is what I see in sysfs:
> > 
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/max_current 
> > 100000
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/mode        
> > off [auto] continuous
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/current_now 
> > cat: /sys/class/power_supply/twl4030_usb/current_now: No data available
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/online      
> > 0
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/status 
> > Not charging
> > root at gta04:~# cat /sys/class/power_supply/twl4030_usb/voltage_now 
> > cat: /sys/class/power_supply/twl4030_usb/voltage_now: No data available
> > root at gta04:~# 
> > 
> > So there is not even a trickle charge with 100 mA because the charger
> > does not detect that USB is connected.
> > 
> > BTW: USB is working since I did ssh into the device over this USB cable...
> > 
> Hmm, USB starves after some time here. It is not detected on my computer.
> About charging. I just did a reboot from my 3.7-wheezy setup into my
> 4.3-rc6 setup. Even with that: no charging.
> Once that evil kernel is booted, even reboots into 3.7. do not
> reenable charging. Neither does uboot systest ch. Fascinating...
> 
Somehow I managed to enable charging last evening. I have just to check
what was the cause. 
bci->transceiver was NULL
At least I know that the hackisch twl4030_charger_enable_usb_ext
was missing. It is used from  drivers/phy/phy-twl4030-usb.c 
There has to be a cleaner way to get to the bci pointer from there.
But why that did not break usb completely?

Regards,
Andreas
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: signature.asc
Type: application/pgp-signature
Size: 490 bytes
Desc: not available
URL: <http://lists.goldelico.com/pipermail/gta04-owner/attachments/20151029/5c4be262/attachment.asc>


More information about the Gta04-owner mailing list