[Gta04-owner] Can't boot QtMoko or SHR with current makesd script

Neil Jerram neil at ossau.homelinux.net
Mon Feb 18 20:52:34 CET 2013


"Dr. H. Nikolaus Schaller" <hns at goldelico.com> writes:

> Ah, this may also be important. Your NAND flash may still be empty
> because we did not starting to pre-flash it before A4.

Aha!

>> Otherwise, can you suggest how to understand and debug this further?
>
> Repeat the steps above with SD card until it boots to LXDE.
>
> Then use LXTerminal and keboard as above.
> Or even better use an USB cable and ssh root at 192.168.0.202
> for
>
> 	./flash-nand
>
> This will flash the 2.6.32-kernel image to NAND and copy the rootfs
> to a jffs in NAND. It will take some minutes and create a longer log,
> so connecting to USB could be wise.

Output from that looked OK:

...
tar: Read checkpoint 51700
tar: Read checkpoint 51800
tar: Read checkpoint 51900
tar: ./var/run/sdp: socket ignored
tar: ./var/run/dbus/system_bus_socket: socket ignored
tar: Read checkpoint 52000
tar: Read checkpoint 52100
tar: Read checkpoint 52200
tar: Read checkpoint 52300
tar: Read checkpoint 52400
copied
synced
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
rootfs                 1836400    688464   1054652  40% /
tmpfs                   250312         0    250312   0% /lib/init/rw
udev                     10240       284      9956   3% /dev
tmpfs                   250312         4    250308   1% /dev/shm
tmpfs                   250312         8    250304   1% /tmp
tmpfs                   250312         0    250312   0% /var/lock
tmpfs                   250312        20    250292   1% /var/run
tmpfs                   250312         0    250312   0% /var/tmp
/dev/mmcblk0p1           64448      4014     60435   7% /boot
/dev/mtdblock4          517632    288364    229268  56% /mnt/nand
done.

Towards the beginning there were some tar timestamp warnings, but I
don't believe they matter, and they stopped after a while once
ntpdate-debian happened.

> You can also run (before or after flashing):
>
> 	./hw-test
>
> to check for (some not all) potential hardware problems.

I did get a few nok's...

gta04:~# ./hw-test 
1 Tests-Start ok Mon Feb 18 19:33:08 UTC 2013
2 Tests-Version ok 2.7
3 LED ok  # enable LEDs
4 VAUX2 ok  # Sensor power
5 BMP085 ok 1018 mBar, 40 C # Barometer values
6 ITG3200 ok -49, 70, 51, 38 C # Gyroscope values
7 BMA180 ok 12, 441, 4105 # Accelerometer values
8 HMC5883L ok 1387, 508, 386 # Compass values
9 TSC2007 ok 2191 3064 0 0 409 353 3933 1259 1536 109 65535 # Touch screen values
10 OV9655 nok  # Camera driver
11 TPS61050 ok  # Torch/Flash I2C response
12 M24LR64 ok  # RFID-EEPROM I2C response
13 Si47xx ok  # FM TRX I2C response
14 TCA6507 ok  # LED controller I2C response
15 Batt-Volt ok 3786 mV # main battery voltage
16 Batt-Status ok Charging # main battery status
17 Batt-Temp ok 29 C # main battery temperature (may not be real value)
18 Batt-Backup nok 3126 mV # backup battery voltage
19 CPU-Memory ok 500624 kB # Memory size (/proc/meminfo)
20 CPU-NAND ok 530055 kB # NAND size (/proc/mtd)
21 CPU-ID ok 42fa00029ff800000163810c1900901f # Die ID
22 CPU-MPUrate ok 800 MHz # mpurate reported by U-Boot
23 USB-IP ok 83.151.26.121 # IP access through Ethernet over USB
24 Sound ok  # enabling sound
25 TVout ok  # enabling TVout
26 GTM601-USB ok  # check internal USB port
27 GTM601-Device ok /dev/ttyHS3 # find out application port
28 GTM601-IMEI ok 354154040000215 # IMEI
29 GTM601-SN ok LG3MABY00S # Serial Number
30 GTM601-HWV ok 3.0 # Hardware Version
31 GTM601-FWV ok 1.7.4.0 # Firmware Version
32 GTM601-FBT ok Jan  5 2011,11:14:34 # Firmware Build Time
33 GTM601-PMN ok GTM601W_STD # Product Name
34 GTM601-Wakeup ok  # check for 3G Wakeup through AT_ORESET
35 VSIM ok  # GPS Antenna power
36 W2SG0004 ok $GPGGA,002025.046,,,,,0,00,,,M,0.0,M,,0000*51 # UART2 and GPS receiver
37 W2CBW003-BT/VAUX4 ok 3000000 # Bluetooth/WLAN power, UART1, Bluetooth and initial baudrate
38 W2CBW003-BT-BootBaud ok 3000000 # read boot baudrate
39 W2CBW003-BT-MAC ok 00:19:88:19:DD:23 # read MAC address
40 W2CBW003-BT-Scan nok  # scan for Bluetooth Base station
41 W2CBW003-WLAN-libertas ok  # check if kernel did load libertas driver
42 W2CBW003-WLAN-IF ok wlan0 # find the interface
43 W2CBW003-WLAN-IFUP ok  # check if ifup works
44 W2CBW003-WLAN-MAC ok 00:19:88:3d:ff:ea # read MAC address
45 W2CBW003-WLAN-Scan ok B4:82:FE:AF:54:D9 # scan for WLAN Base station
46 W2CBW003-WLAN-IFDOWN ok  # disable WLAN
47 W2CBW003-WLAN-VAUX4-off ok  # powering down
48 TVout-off ok  # switching back to LCD
49 Tests-End nok Mon Feb 18 19:34:30 UTC 2013 # Summary of all tests

> After this step the GTA04 should boot into LXDE w/o SD card.

Yes, it does, hooray.

And I can now boot my old QtMoko card too.  Great!

Next I'll move on to trying the new QtMoko/SHR card, but I don't have
time for that right now.

Many thanks again,
     Neil


More information about the Gta04-owner mailing list